Școală auto București

Cum să ajungi în viteză de la 0 km/h la permisul de conducere categoria B

Știm că, mai ales la început, înainte să ajungi pentru prima dată la sediul școlii de șoferi, ai foarte multe nelămuriri. Printre principalele întrebări pe care le primim de la cursanții noștri se află și: „Aș vrea să fac îmi iau permisul, dar nu știu care sunt pașii pentru promovarea școlii de șoferi”. Pentru că știm că pe lângă implicare, răbdare, asumare și profesionalism, un proces de învățare implică și claritate, ți-am pregătit mai jos harta drumului pe care îl vei parcurge până la promovarea examenului de conducere.

Doamna la volan
Domn in trafic
Pasul 1
Înscrierea la școală și alegerea instructorului

Pentru înscrierea la școala de șoferi, în primul rând, trebuie să ai vârsta minimă împlinită de 17 ani și 9 luni. Apoi, e nevoie să ai un cazier curat, să nu fi fost condamnat definitiv conform art. 24, alin. (6) din O.U.G. 195/2002, exceptate fiind cazurile când a fost întrunită una din situațiile prevăzute la art. 116, alin. (1). Dacă totul este în regulă, pentru înscriere vei avea nevoie de câteva documente, precum:

  • Copie după buletin sau cartea de identitate
  • Adeverință medicală care să ateste că poți conduce pe drumurile publice (valabilă 1 an)
  • Adeverința testului psihologic (valabilă 1 an)
  • Cazierul juridic (valabil 6 luni)
  • Bonul fiscal sau factura care să ateste că ai plătit avansul pentru școala de șoferi

În cazul testului psihologic și al analizelor medicale, ele fiind incluse în prețurile noastre, ne vom ocupa noi de programare, urmând ca tu să te prezinți la unitatea medicală agreată de noi pentru analizele medicale și la cabinetul specializat al școlii de șoferi Drive School.

Tot în timpul înscrierii la școală vom purta și o discuție detaliată despre tine și dorințele tale. Ne vom cunoaște, vom povesti despre mașina pe care îți dorești să conduci, vom stabili care este programul cel mai potrivit pentru tine în ceea ce privește orele practice de condus și, la final, dacă nu ai ales deja un instructor auto al școlii noastre, îți vom propune să lucrezi cu unul dintre colegii noștri care să fie perfect compatibil cu personalitatea ta, astfel încât procesul de învățare să fie cât mai plăcut și util. În plus, îți vom pune la dispoziție toate detaliile de care ai nevoie pentru a te loga pe platforma noastră, astfel încât să ai acces la cursuri, legislație și chestionarele online

Pasul 2
Orele de legislație

După înscriere și realizarea analizelor medicale, primul pas spre a ajunge un șofer desăvârșit sunt orele de legislație. Cursurile se desfășoară în format fizic, la sediul școlii noastre, sunt obligatorii și durează două săptămâni. În plus, pentru a avea siguranța că stăpânești bine legislația, ai posibilitatea să o înveți online, de acasă, de pe platforma Drive School. Tot în cadrul orelor de legislație vei urma și un curs de prim ajutor, precum și cursurile de conducere preventivă. Modalitatea prin care vom preda legislația este una care să ajute orice elev să înțeleagă explicațiile profesorului, iar cursurile se desfășoară într-o atmosferă plăcută și relaxantă. În acest sens, facem tot posibilul să transformăm această parte a procesului de învățare pentru permisului de conducere, într-o călătorie clară și liniștită, care să atragă, mai ales în condițiile în care sunt foarte puține cazurile în care cursanții școlilor de elevi din România acordă atenție aspectului legislativ al condusului, el fiind unul greoi și plictisitor, dar care se va dovedi a fi extrem de util în trafic.

Pasul 3
Orele de condus

După terminarea cursului de legislație, vei lua legătura cu instructorul auto desemnat, în vederea realizării orelor de condus, unde colegul nostru te va ajuta, la fiecare pas, să te învețe toate manevrele necesare pentru a porni cu dreptul în viața de șofer. O va face cu răbdare, implicare și profesionalism, unul dintre scopurile noastre principale fiind să te ajutăm să te simți cât mai confortabil la volan. Totul se va desfășura în siguranță, mașinile noastre fiind de calitate, dotate cu comandă dublă, astfel încât instructorul să poată interveni oricând e nevoie.

Pasul 4
Examenul școlii

După terminarea cursului de legislație, vei lua legătura cu instructorul auto desemnat, în vederea realizării orelor de condus, unde colegul nostru te va ajuta, la fiecare pas, să te învețe toate manevrele necesare pentru a porni cu dreptul în viața de șofer. O va face cu răbdare, implicare și profesionalism, unul dintre scopurile noastre principale fiind să te ajutăm să te simți cât mai confortabil la volan. Totul se va desfășura în siguranță, mașinile noastre fiind de calitate, dotate cu comandă dublă, astfel încât instructorul să poată interveni oricând e nevoie.

Pasul 5
Întocmirea dosarului de examen

Dacă totul merge bine, pentru înscrierea la examenul „adevărat”, vei avea nevoie de dosarul de examinare care va fi prezentat la DRPCIV, urmând ca după verificare, să te poți programa la examen. Te vom ajuta noi să îl întocmești, iar acesta va conține:

  • Copie după buletin sau cartea de identitate
  • Cazierul judiciar
  • Avizul medical
  • Avizul psihologic
  • Fișa de școlarizare
  • Cererea de înscriere la examen
  • Chitanța aferentă taxei de permis, în valoare de 89 de lei
Pasul 6
Examenul în sală

Ai ajuns, în sfârșit, în primul din punctele culminante ale școlii de șoferi. Emoțiile sunt la înălțime, totul până acum a mers ca uns, iar acum, totul depinde de tine. Primul lucru atunci când ajungi la sediul DRPCIV din Șoseaua Pipera, nr. 49, va fi să te programezi la examen cu dosarul complet primit de la noi. Acela va fi momentul în care ți se va face poza pentru permis și vei alege locația unde dorești să urmezi examenul practic. Ulterior, după aprobarea dosarului, vei merge în sala de examinare, unde, cu ajutorul buletinului de identitate, vei primi un cod de bare pe care să îl scanezi la calculatorul de examinare care ți-a fost alocat. După verificarea datelor personale și răspunsul la cele trei întrebări de acomodare, vei avea la dispoziție 30 de minute să răspunzi la cele 26 de întrebări grilă. Pentru promovarea probei teoretice, ai nevoie de cel puțin 22 de răspunsuri corecte. În cazul în care ai picat sala, vei avea posibilitatea să reiei examenul după minimum 15 zile de la examen și să plătești o taxă nouă de examen, în valoare de 5 lei.

Pasul 7
Examenul practic

Proba practică a examenului auto este printre cele mai emoționante. Și deși emoțiile sunt firești, îți recomandăm să nu le ascunzi sau să le lași să te copleșească. În ziua traseului, echilibrul trebuie să fie pe ordinea de zi. Sunt șanse mari să dureze, așa că pe lângă buletin și dosarul de examinare, îți recomandăm să ai la tine apă și o gustare. În timpul traseului, examinatorul va nota fiecare greșeală, conform unui punctaj prestabilit. Dacă la finalul examenului ai adunat peste 21 de puncte de penalizare, vei fi respins. Pentru a promova cu brio traseul, tot ce trebuie să faci este să acorzi atenție tuturor manevrelor și a pașilor învățați în timpul școlii de șoferi, de la pregătirea tehnică a mașinii, până la manevrarea acesteia, semnele de circulație, manevrele speciale, circulația în intersecție, viteza și conducerea pe timp nefavorabil. Există și trei situații în care examinatorul va oferi din start 21 de puncte de penalizare:

  • Dacă te-ai prezentat la examen sub influența alcoolului sau a stupefiantelor
  • Dacă examinatorul a trebuit să intervină pentru evitarea unui accident rutier
  • Dacă nu ai respectat normele legale la trecerile la nivel cu calea ferată

În cazul în care nu ai reușit să treci traseul din prima, va fi nevoie să achiziționezi alte trei ore suplimentare de condus și să te programezi din nou la examen după minimum 15 zile. La fel ca în cazul probei teoretice, va trebui să plătești o taxă de examinare de 5 lei, iar cu noul dosar, te vei prezenta la DRPCIV pentru reprogramare.

Pasul 8
Promovarea examenului

Indiferent că vei lua permisul din prima, a doua sau a treia, se vor cuveni felicitări. După examen, în decurs de 2-3 zile lucrătoare, vei primi permisul în poștă, urmând, ulterior, să poți conduce. Totuși, nu îți recomandăm să sari din prima pe autostradă, oricât ai fi de stăpân pe tine. Asta pentru că, cel puțin în primele zile de la primirea permisului, va fi dificil să faci trecerea de la „elev” la „șofer”, motiv pentru care, primele dăți recomandăm trasee scurte, în zone cunoscute, astfel încât să prinzi încredere.