Cum îţi poţi preschimba permisul auto străin cu unul românesc?Cum îţi poţi preschimba permisul auto străin cu unul românesc?
Actul normativ care reglementează preschimbarea permiselor auto străine cu documente similare româneşti este Ordinul MAI nr. 163/2011.
Preschimbarea se face la cerere şi aceasta poate fi solicitată de persoanele care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România.
Potrivit Ordinului nr. 163/2011, autoritatea competentă care poate face preschimbarea permiselor auto străine cu unele româneşti este, după caz:
• serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului pe a cărui rază teritorială îşi are solicitantul domiciliul/reşedinţa/rezidenţa normală;
• serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului pe a cărui rază teritorială se află instituţia de învăţământ (pentru cetăţenii statelor membre aflaţi la studii în România pentru o perioadă de cel puţin şase luni).

PRESCHIMBARE CU SAU FĂRĂ SUSŢINEREA UNUI EXAMEN/TEST?

 

Permisele auto străine pot fi preschimbate fără susţinerea unui examen/test. Însă această prevedere se aplică în cazul:
• statelor membre prevăzute în anexa nr. 1 a Ordinului nr. 163/2011;• statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980, cu excepţia celor menţionate la lit. a), prevăzute în anexa nr. 2 a Ordinului nr. 163/2011;

• statelor prevăzute în anexa nr. 3 a Ordinului nr. 163/2011.

ACTE NECESARE

 

Actele care trebuie depuse personal la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent în vederea preschimbării sunt:
• cererea de preschimbare;• fişa deţinătorului (.pdf) permisului de conducere + o fotografie color 3x4cm/4x5cm;

• permisul de conducere eliberat de autorităţile străine (original + traducerea legalizată în limba română a acestuia);

• documentul de identitate al solicitantului (original + copie). Acesta poate fi:

– paşaportul, certificatul de înregistrare, permisul de şedere, cartea de rezidenţă în Romania, în cazul cetăţenilor străini;
– cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate, în cazul cetăţenilor români.

• fişa medicală (eliberată de o unitate medicală autorizată) care să conţină categoriile pentru care solicitantul e apt să conducă autovehicule (original + copie);

• certificatul de cazier judiciar;

• declaraţia notarială (.doc) pe propria răspundere a solicitantului din care să rezulte că:

– permisul auto depus spre preschimbare e autentic;
– titularul permisului nu are rezidenţa normală pe teritoriul altui stat membru*;

– titularul nu posedă alt permis de conducere naţional românesc/străin sau un duplicat al acestuia;
– nu a declarat pierderea/furtul acestuia la organele emitente/alte autorităţi în vederea eliberării unui nou document;
– nu i-a fost adusă la cunoştinţă anularea permisului de conducere/a dreptului de a conduce ori suspendarea/restricţionarea exercitării acestui drept.

• dovada plăţii contravalorii permisului (68 de lei).

În cazul persoanelor care nu se pot prezenta personal, cererea şi documentele pot fi depuse prin mandatar, cu procură specială. Procura trebuie să fie autentificată în ţară de către un notar public sau în străinătate de către misiunile diplomatice/oficiile consulare.Preschimbarea se face în cel mult 30 de zile, însă dacă este nevoie de verificări suplimentare, poate dura mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.