Scoala de soferi in toate sectoareleScoala de soferi in toate sectoarele

Pentru multi dintre noi, obtinerea permisului de conducere reprezinta o etapa importanta. Carnetul de conducere este asociat adesea cu ideea de independenta deoarece, de acum inainte, vom putea sa ne deplasam fara a depinde de mijloacele de transport in comun sau de ajutorul prietenilor. Cu toate acestea, e foarte important ca, atunci cand esti la volan, sa respecti cu strictete regulile pe care le-ai invatat la scoala de soferi si sa nu te lasi condus de tentatia de a adopta un stil de condus nepotrivit. Iata care sunt cele 6 reguli pe care sa NU le incalci niciodata in trafic!

1. Poarta centura de siguranta

Nu pleca niciodata la drum cu masina pana ce nu ti-ai pus centura de siguranta. Chiar si pentru calatoriile pe care le consideri a fi scurte (de exemplu, pana la magazinl , este recomandat sa nu uiti de aceasta regula. Centura de siguranta este extrem de utila, deoarece iti ofera protectie in cazul unui posibil impact rutier, minimizand riscul de ranire. De fapt, chiar si studiile au demonstrat faptul ca, de multe ori, centura de siguranta iti poate salva viata atunci cand esti in trafic.

Potrivit Centrului de Cercetare a Accidentelor din Queensland, exista de 10 ori mai multe sanse de a-ti pierde viata intr-un accident rutier daca nu porti centura.

2. Lasa deoparte telefonul mobil

O alta regula incalcata adesea de catre soferi, dar pe care tu nu ar trebui sa o omiti niciodata vizeaza folosirea telefonului mobil la volan. Acesta reprezinta o sursa de distragere a atentiei, iar, dupa cum bine stim, o secunda de neatentie in trafic poate fi fatala.

Potrivit cercetarilor, de fiecare data cand soferul butoneaza telefonul mobil, privirea sa paraseste aria drumului pentru o medie de 4,6 secunde, suficient timp pentru a provoca un impact cu un alt participant la trafic sau cu un pieton. Cel mai bine este sa folosesti telefonul mobil doar dupa ce ai stationat.

3. Respecta limitele de viteza

Pedala de acceleratie este folosita adesea in exces, iar prin acest lucru vrem sa spunem ca foarte multi soferi sunt tentati sa o actioneze chiar si cand au depasit limitele de viteza admise. Mentinerea limitei de viteza in functie de tronsonul pe care te afli nu doar ca va reduce considerabil riscul unui accident, dar de asemenea te va ajuta sa eviti amenzile usturatoare aplicate de organismele avizate.

4. Asigura-te folosind oglinzile

Oglinzile laterale si cea retrovizoare sunt elementele pe care orice sofer trebuie sa le foloseasca ori de cate ori iese in trafic. Cu ajutorul lor, poti vedea ce se intampla pe carosabil, asigurandu-te ca maneverele pe care le faci nu vor pune in pericol ceilalti conducatori auto sau chiar propria masina. Daca pe parcursul scolii de soferi instructorul auto va avea grija sa te atentioneze cu privire la utilizarea corect a oglinzilor, s-ar putea ca dupa aceea sa consideri ca acestea nu mai sunt la fel de utile. Aceasta este insa o perceptie gresita, pe care o intalnim de multe ori la soferii teribilisti si pe care trebuie sa o eviti complet.

5. Evita consumul de alcool

Legislatia rutiera interzice consumul de alcool la volan, iar toti cei care incalca aceasta regula suporta consecinte care se aplica in conformitate cu reglementarile codului rutier. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca alcool, consumat chiar si in cantitati mici, afecteaza capacitatea de concentrare la volan si sporeste riscul unui accident. De fapt, atunci cand consumam alcool, reflexele pe care le avem in mod obisnuit sunt ingreunate, iar acest lucru este foarte periculos atunci cand ne aflam la volan.

In concluzie, trebuie sa eviti complet sa consumi bauturi alcoolice inainte de a conduce.

6. Pastreaza distanta corespunzatoare

Una dintre regulile pe care o inveti atunci cand faci scoala de soferi este ca trebuie sa pastrezi distanta corespunzatoare fata de celelalte masini, atunci cand esti in trafic. Ei bine, nu este indicat sa te abati de la acest principiu nici dupa ce ai obtinut permisul de conducere si crezi ca te-ai experimentat in tainele sofatului. Pastrand o distanta potrivita poti evita coliziunile, protejand siguranta ta, a masinii, si a celorlalti soferi.

Imagineaza-ti de fiecare data cand te urci la volan, ca esti in timpul examenului pentru obtinerea permisului de conducere, astfel vei aplica regulile invatate la scoala de soferi si vei circula cu atentie.

Director: Nicu Comandatu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.