Multi cred ca sofatul este o activitate in care ai nevoie doar de fler. Intr-adevar, flerul are si el rolul sau la volan, insa noi spunem ca oricine poate sa devina un sofer bun, daca isi insuseste cunostintele necesare. Mai apoi, odata cu experienta, abilitatile de condus se educa si se imbunatatesc.
Nimeni nu s-a nascut invatat, iar acest lucru se aplica si in cazul viitorilor soferi. Daca esti si tu pe cale de a obtine permisul de conducere, trebuie sa stii care sunt cele 5 activitati care caracterizeaza orice sofer bun!
1.Pregatirea teoretica
Niciun sofer bun nu ar fi capatat acest statut daca ar fi omis partea de pregatire teoretica. Aceasta se realizeaza pe parcursul scolii de soferi, cu ajutorul profesorilor de legislatie, care iti vor prezenta informatiile necesare intr-o modalitate cat mai accesibila si usor de asimilat. Pregatirea individuala temeinica este si ea la fel de importanta; parcurgerea notiunilor din manualele specializate si rezolvarea de chestionare auto sunt activitati esentiale, care iti vor garanta promovarea examenului de sala si fara de care nu poti ajunge un sofer bun!
- Practica la volan
Odata ce crezi ca ai stapanit cunostintele teoretice necesare, urmeaza o a doua etapa din parcursul tau pentru a deveni un sofer cu abilitati foarte bune: practica in trafic. Instructorul auto este cel care te va indruma pe parcursul orelor practice, iar sarcina care iti revine tie este sa ii respecti intocmai sfaturile si sa te concentrezi pentru a efectua corect manevrele.
- Parcarea precisa
Definitia unui sofer bun cuprinde, printre altele, si aspecte referitoare la modul in care acesta parcheaza. Parcarea este, insa, una dintre manevrele care, adesea, pun in dificultate conducatorii auto, chiar si la mult timp dupa obtinerea permisului de sofat. Manevra aceasta necesita precizie, pentru a evita incidentele, si, din fericire, poate fi exersata. Asadar, ori de cate ori ai ocazia pe parcursul scolii de soferi, solicita instructorului sa iti ofere informatiile si indrumarea necesara pentru a stapani toate tipurile de parcare.
- Conducerea preventiva
In trafic, nu esti responsabil doar de tine, dar si de cei din jurul tau, fie ei pietoni sau participanti la trafic. De aceea, trebuie sa cunosti foarte bine tehnicile de conducere preventiva, care te vor tine departe de incidente. Desi foarte multe dintre notiunile de condus prudent se invata pe parcursul scolii de sofer, ai putea sa iti perfectionezi aceste abilitati urmand si cateva cursuri de conducere defensive, care te vor ajuta sa intelegi mult mai bine cum se comporta masina in diverse situatii din trafic si cum anume ar trebui sa actionezi tu, pentru a evita sau minimiza pericolul.
- Respectarea limitelor de viteza
Orice sofer bun stie faptul ca masina se controleaza mult mai usor in momentul in care viteza este una mai redusa. Pe acest principiu se pune foarte mare accent si la cursurile scolii auto, iar el se traduce, concret, prin respectarea limitelor de viteza de pe diversele tronsoane de cirulatie. Nu condusul cu viteza te face un sofer bun; mai degraba, acest comportament este demn de un sofer cu obiceiuri teribiliste, care vrea sa epateze, fara a constientiza realul pericol la care se expune atunci cand conduce agresiv.
DIRECTOR: Nicolae Comandatu