Schimbarea permisului auto – în ce cazuri NU este necesară fişa medicală?

Schimbarea permisului auto – în ce cazuri NU este necesară fişa medicală?

In materialul de fata analizam actele necesare pentru schimbarea permisului auto si situatiile in care se impune o astfel de actiune.

Permisul auto il schimbam atunci cand acesta urmeaza sa isi piarda valabilitatea sau cand avem nevoie de un duplicat, intrucat originalul a fost pierdut, a fost furat, v-ati schimbat numele sau, pur si simplu, s-a deteriorat iremediabil.

Este important sa mentionam ca toata procedura este cuprinsa in Ordinul MAI nr. 123/2013 pe care il veti putea citi integral, in varianta actualizata la zi, mai jos.

Permisul auto sau carnetul de sofer este un act important caruia trebuie sa ii acordati o importanta deosebita. Lipsa lui va poate aduce amenzi destul de mari pe care nu le puteti evita. Asigurati-va periodic ca este valabil si ca il aveti la dispozitie de fiecare data.

Nota! Pandemia poate afecta activitatea institutiilor relevante, asadar ar trebui sa va informati inainte de a va indrepta catre o anumita institutie. In prezent, activitatea nu a fost sistata, ci doar ingreunata.

Trebuie sa retineti ca este importanta programarea inainte de prezentarea la institutii. Acest lucru se face online sau telefonic si se impune completarea unui formular cu datele personale, dupa care se alege data preferata si ora.

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto sau pentru eliberarea unuia nou

In primul rand, avem nevoie de o cerere-tip. Aceasta se completeaza la ghiseul institutiei si vi se va inmana pentru a o semna. In plus, va trebui sa completati si informatiile privind fisa medicala si sa aveti la dumneavoastra dovada platii taxei pentru permisul de conducere.

In al doilea rand, va trebui sa prezentati cartea de identitate in original si sa aveti si o copie pentru ca aceasta va ramane la autoritati, dupa ce vor constata ca cele doua corespund. In cazul cererilor depuse prin mandatar (va aflati temporar in strainatate si imputerniciti alta persoana sa va schimbe permisul), este necesara doar copia dupa actul dumneavoastra de identitate + procura speciala si actul de identitate al mandatarului, in original si copie.

In al treilea rand, trebuie sa achitati taxa de 68 de lei pentru eliberarea permisului auto. Aceasta poate fi platita prin portalul electronic Ghiseul sau la o unitate CEC sau prin site-ul DRPCIV.

ATENTIE! Taxa pentru permis a fost majorata. Detaliile sunt disponibile AICI!

In al patrulea rand, fisa medicala este obligatorie atunci cand se inlocuieste permisul de conducere pentru ca valabilitatea acestuia a expirat. Aceasta nu e necesara la solicitarea duplicatului.

In al cincilea rand, la schimbarea permisului pentru ca a expirat termenul de valabilitate va trebui sa predati si actul care se inlocuieste. Bineinteles, acest aspect nu se aplica atunci cand acesta v-a fost furat sau l-ati pierdut.

Nu uitati ca vor fi necesare doua fotografii color recente in format 35×38,5mm, doar daca trimiteti prin mandatar sau daca depuneti cererea la alt serviciu public comunitar decat cel de la domiciliu.

Totodata, este important sa fiti cu actele in regula, intrucat conducerea unui vehicul cu permisul auto expirat atrage o amenda de maximum 1160 de lei, conform Codului Rutier in vigoare.

In cazul persoanelor carora le-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnarii pentru o infractiune care a fost dezincriminata, in conditiile art. 4 din Codul penal, acestea vor prezenta pentru eliberarea unui nou permis de conducere, documentele de mai sus insotite de hotararea de dezincriminare, nefiind necesara sustinerea vreunui examen.

Eliberarea duplicatului permisului de conducere romanesc pierdut, furat sau deteriorat

Urmatoarele acte vor fi necesare:

 • cererea titularului*
  • *Atentie! Aceasta se editeaza informatic la ghiseu si se inmaneaza titularului pentru a o semna si pentru a completa informatiile privind motivul lipsei permisului de conducere si dovada platii contravalorii duplicatului. 
 • in cazul cetatenilor romani:
  • actul de identitate al titularului, in original si copie, din care rezulta ca acesta are domiciliul sau resedinta in Romania;
 • in cazul cetatenilor straini:
  • carte de rezidenta
  • permis de sedere
  • certificat de inregistrare insotit de pasaport
  • pasaport diplomatic/serviciu;
 • dovada platii contravalorii permisului de conducere – 89 lei, se poate achita numerar la ghiseu odata cu depunerea documentelor;
 • permisul de conducere, in caz de deteriorare sau pentru schimbarea numelui.

Eliberare duplicat. Schimbare permis dupa casatorie

Eliberarea unui duplicat se face atunci cand permisul a fost pierdut, furat, deteriorat sau titularul s-a casatorit sau/si si-a schimbat numele.

Important! Acest lucru se face doar inaintea expirarii valabilitatii. In caz contrar, va fi nevoie de fisa medicala. Duplicatul se elibereaza doar pe perioada de valabilitate a documentului preschimbat.

La solicitarea unui duplicat este nevoie de o cerere tip care se completeaza la ghiseu, actul de identitate in original si copie, dovada de plata a taxei, permisul in original numai atunci cand este deteriorat.

Cererea pentru eliberarea duplicatului permisului de conducere se depune personal de catre titular la oricare serviciului public comunitar regim premise de conducere si inmatriculare a vehiculelor.

Nota! Cererea pentru eliberarea duplicatului permisului de conducere emis dupa data de 01 ianuarie 2009., insotita de celelalte documente, poate fi transmisa si prin corespondenta, pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior. Permisul se ridica , personal de titular, de la serviciul public comunitar mentionat de solicitant in cerere. Cererea pentru eliberarea duplicatului permisului de conducere emis dupa data de 01 ianuarie 2009., insotita de celelalte documente, poate fi transmisa si prin posta electronica pe adresa de e-mail a serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior . Pentru ridicarea noului permis de conducere, titularul trebuie sa se prezinte si sa depuna personal, la serviciul public comunitar, in original, documentele ale caror copii au fost initial transmise (scanat).

Preschimbare permis strain cu cel romanesc

Cererea in acest sens se depune personal la DRPCIV/SRPCIV, in functie de locul in care persoana isi are resedinta sau domiciliul. Alaturi de aceasta sunt necesare urmatoarele documente:

 • permisul de conducere national si, in anumite cazuri, o traducere legalizata in romana a acestuia sau documentul care atesta pierderea, furtul sau lipsa justificata a permisului de conducere, in cazul in care acesta a fost eliberat de un alt stat UE;
 • documentul de identitate al celui care semneaza cererea;
 • documentul care atesta domiciliul sau resedinta.

Permisele de conducere nationale straine se preschimba cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului administratiei si internelor nr.163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere nationale eliberate de autoritatile competente ale altor state cu documente similare romanesti, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.

In cazul in care valabilitatea permisului depus nu a expirat, dovada inlocuitoare se emite cu drept de circulatie cu valabilitate de cel mult 30 de zile, fara a fi depasita perioada de valabilitate a permisului de conducere, iar pentru celelalte situatii, dovada se emite fara drept de circulatie.

Permisul de conducere romanesc se elibereaza in termen de maximum 30 de zile de la depunerea dosarului. In situatiile in care verificarile mentionate nu se finalizeaza in termenul de valabilitate a dovezii inlocuitoare a permisului depus pentru preschimbare, se elibereaza o noua dovada inlocuitoare cu valabilitatea de cel mult 30 de zile. Procedura continua pana la momentul in care se primeste raspunsul de la autoritatea competenta din statul membru, cand se procedeaza la eliberarea permisului de conducere.

La data inmanarii permisului de conducere preschimbat dovada inlocuitoare isi inceteaza valabilitatea.

Dupa preschimbarea permisului de conducere strain, institutia prefectului il remite autoritatii competente a statului emitent, prin adresa oficiala, in cuprinsul careia informeaza cu privire la efectuarea preschimbarii.

In cazul pierderii, retinerii intr-un stat membru UE sau furtului permisului de conducere, titularul declara acest fapt prin completarea in mod corespunzator a cererii (prin bifarea casutelor corespunzatoare).

Cetatenii straini din Elvetia, Republica Moldova, UAE, SUA, Canada, China, Africa de Sud, Israel si Marea Britania se supun unor reguli suplimentare care trebuie consultate in avans.

Pentru permisele de conducere emise dupa data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi transmisa si prin corespondenta la adresa postala sau adresa elecronica a Serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor judetean, fiind necesar sa atasati cererii si celelalte documente, scanate.

In cazul transmiterii prin e-mail este obligatorie predarea/prezentarea documentelor in original la ridicarea permisului de la ghiseul eliberarari permise. Documentul se ridica personal de la sediul serviciului.

Data aparitiei: 18 Octombrie 2021

DIRECTOR: Nicolae Comandatu

3 Comments

 • NAGAT MIHAI

  In situatia in care s-a schimbat domiciliul ,cum se procedeaza.?

  • Dan

   Dacă nu ați schimbat județul ci doar localitatea din județ este ok. Nu trebuie schimbat. Pe permis nu este trecut domiciliul.

 • NAGAT MIHAI

  Buna ziua. Sunt interesat de a schimba permisul de conducere, deoarece mi-am schimbat domiciliul.

 • Write a Comment

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.